Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Καπνοβιομηχανία ΚΑΡΕΛΙΑ η αγαπημένη των απανταχού Καλαματιανών !

Η παλαιότερη σήμερα εν ζωή ελληνική καπνοβιομηχανία βρίσκεται στην Καλαμάτα και είναι η γνωστή σε όλους μας Καρέλια ΑΕ.

Η ιστορία της αρχίζει στα τέλη του 19ου αιώνα και αφού διάβηκε όλη την ιστορική διαδρομή της ελληνικής οικονομίας του 20ου αιώνα, όλες τις καμπές και τις ανατάσεις της, κατόρθωσε όχι μόνο να επιβιώσει αλλά και να αναδειχθεί σε μια από τις ελάχιστες ακμάζουσες ελληνικές καπνοβιομηχανίες.
Το 1888 ο Γιώργος και ο Ευστάθιος Καρέλιας ιδρύουν στην Καλαμάτα μια μικρή καπνεμπορική επιχείρηση, προμηθεύοντας την πόλη και τα γύρω χωριά.
Όλα ξεκίνησαν από μια μικρή βιοτεχνία καπνού, ένα κοφτήριο, που πωλούσε κομμένο καπνό σε σακούλες στην τοπική αγορά, όταν το βιομηχανοποιημένο τσιγάρο ήταν ένα είδος ακόμη άγνωστο στην Ελλάδα.
Η μικρή οικογενειακή βιοτεχνία επεκτάθηκε σταδιακά και στο «παραγωγικό της δυναμικό» προστέθηκαν ορισμένες εργάτριες που έφτιαχναν χειροποίητα τσιγάρα.
Παράλληλα, η δεύτερη γενιά της οικογένειας Καρέλια, τα τέσσερα παιδιά του Γιώργου Καρέλια, ενίσχυσαν την οικογενειακή επιχείρηση, μια επιχείρηση που είναι συνυφασμένη με τη ζωή και την καθημερινότητα των Καλαματιανών.
Ο καπνός, ­ καθώς η Μεσσηνία δεν είναι καπνοπαραγωγική περιοχή ερχόταν με καΐκια από το Αγρίνιο και τη Λαμία, αλλά το πρώτο τσιγάρο της καπνοβιομηχανίας έχει έντονα «τοπικά χαρακτηριστικά» φέροντας την επωνυμία «Πετρόμπεης Σιγαρέτα Αφοί Καρέλια» ενώ στο διάβα τον χρόνων λανσάρει πολλά από τα σήματα που θυμόμαστε ως σήμερα αφού ήταν τα αγαπημένα των παππούδων μας, όπως τα «Έξτρα Καρέλια», «Αφοί Καρέλια», «Σέρτικα Λαμίας», «Αφοί Καρέλια Αγρινίου», «Καρέλια Φίλτρο», «Εκλεκτά», «Λουξ», «Ρεκόρ», «Rex», «Λήθη», «Ζαπάντι», «Ζαπάντι 12», «Ζαπάντι 13», ενώ τις τελευταίες δεκαετίες γνωστά σε όλους είναι τα «Karelia Lights» τα «Camel»…
Η καπνοβιομηχανία ΚΑΡΕΛΙΑ με την εμπειρία των 120 και πλέον χρόνων συνεχίζει το ταξίδι της στο μέλλον, ένα ταξίδι γεμάτο με «άρωμα καπνού» !

Το ρεπορτάζ του Θανάση Λαγού στην εφημερίδα Ελευθερία της Καλαμάτας, που ακολουθεί, αξίζει της προσοχής όλων μας, ιδιαίτερα στη σημερινή δύσκολη οικονομικά εποχή που διανύουμε, με έντονα τα σημάδια αποβιομηχανοποίησης της πατρίδας μας.
Εάν δεν υπάρχουν παραγωγικές δραστηριότητες σε αυτή τη χώρα δε είναι ποτέ δυνατόν να αντιμετωπιστεί το οποιοδήποτε οικονομικό ή δημογραφικό πρόβλημα και αν Ελληνικές οικογένειες, όπως του Καρέλια, κάποια μέρα αποφασίσουν να μεταφέρουν σε άλλα κράτη τις δραστηριότητες τους, εξαιτίας του διεφθαρμένου και γραφειοκρατικού κράτους, τότε το ΑΕΠ της χώρας δεν πρόκειται ουδέποτε να ανακάμψει.


ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΞΟΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ

Αύξηση κερδών σημείωσε το 2010 η καπνοβιομηχανία «Καρέλιας Α.Ε.»

Σημαντική αύξηση των κερδών σημείωσε το 2010 η καπνοβιομηχανία «Καρέλιας Α.Ε.», παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες που επικράτησαν στην εγχώρια και διεθνή αγορά. Αυτό ανακοίνωσε την Παρασκευή ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ανδρέας Καρέλιας στην ετήσια γιορτή για τους εργαζόμενους της επιχείρησης. Λίγο νωρίτερα μιλώντας στους δημοσιογράφους στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, ο κ. Καρέλιας περιέγραψε τις δυσκολίες που αντιμετώπισε το 2010 η επιχείρηση. Μιλώντας για τα μυστικά της επιτυχίας είπε ότι η εξωστρέφεια της εταιρείας δίνει τη δυνατότητα να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακας και παράλληλα τόνισε τη σημασία της σωστής προβολής και προώθησης των καπνικών προϊόντων του ομίλου.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Καρέλιας είπε ότι το εργοστάσιο της καπνοβιομηχανίας θα παραμείνει στην Καλαμάτα, καθώς δεν υπάρχει λόγος μετεγκατάστασής του σε άλλη χώρα. Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν και απάντησαν σε ερωτήσεις η πρόεδρος της εταιρείας Βίκυ Καρέλια και ο αντιπρόεδρος Στάθης Καρέλιας.
Στην γιορτή των εργαζομένων ο διευθύνων σύμβουλος Ανδρέας Καρέλιας ανακοίνωσε παροχές ύψους 1,3 εκατομμυρίων ευρώ προς τους υπαλλήλους της εταιρείας. Στην καθιερωμένη λαχειοφόρο κλήρωση μεγάλος τυχερός αναδείχτηκε ο εργαζόμενος Σταύρος Ταβουλαρέας που κέρδισε 6.500 ευρώ.
Στην αρχή της ομιλίας του ο διευθύνων σύμβουλος Ανδρέας Καρέλιας περιέγραψε τις δύσκολες συνθήκες που επικράτησαν το 2010 στην αγορά και τις συνέπειες στις πωλήσεις εξαιτίας της κρίσης:
«Μέσα στο 2010 είχαμε να αντιμετωπίσουμε πολύ μεγάλες δυσκολίες αλλά και συνεχείς προκλήσεις, σε καταιγιστικό ρυθμό. Όπως όλοι γνωρίζετε, η χώρα μας περνά μία μεγάλη περιπέτεια, βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας, και η μεγάλη αυτή κρίση, αν και όταν ξεπεραστεί, και με όποιον τρόπο ξεπεραστεί, είναι σίγουρο ότι θα αφήσει ανεξίτηλα σημάδια σε όλα τα φάσματα και σε όλες τις πτυχές της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και της οικονομικής ζωής της χώρας.
Πολύ επιγραμματικά, μέσα στο 2010, είχαμε να αντιμετωπίσουμε
• 3 απανωτές αυξήσεις φορολογίας τσιγάρων και δύο αυξήσεις ΦΠΑ,
• μείωση κατανάλωσης και έντονο ανταγωνισμό τιμών,
• έκτακτες εισφορές στα κέρδη μας οι οποίες αναμένεται και να συνεχιστούν,
• απαγόρευση καπνίσματος στους δημόσιους χώρους,
• απεργίες, καθυστερήσεις, και άλλα εμπόδια στην διοχέτευση των προϊόντων μας στις ξένες αγορές,
• αυξήσεις φορολογίας στις περισσότερες αγορές του εξωτερικού και έντονο ανταγωνισμό και εκεί.
Το αποτέλεσμα ήταν να υποστούμε μία μείωση στους όγκους πωλήσεων στην ελληνική αγορά κατά 8% περίπου και στο εξωτερικό κατά 10%. Αλλά η έντονη προσαρμοστικότητα που δείξαμε στις νέες αυτές συνθήκες, το γεγονός ότι η εταιρεία μας είναι και παραμένει κυρίως εξαγωγική, η συγκράτηση των δαπανών μας μετά από μεγάλη προσπάθεια, οι καίριες και επιτυχείς διαπραγματεύσεις με τους προμηθευτές μας, η σωστή πολιτική τιμών, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, αλλά και η γενικότερη πορεία του δολαρίου σε συνδυασμό με την διατήρηση των ισχυρών διαθεσίμων μας, μας βοήθησαν ώστε να είμαστε μία από τις ελάχιστες βιομηχανίες της χώρας αλλά και εταιρείες γενικότερα, που παρουσίασε σημαντική αύξηση κερδών κατά την χρονιά που σήμερα κλείνει».

Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣΟ κ. Καρέλιας μίλησε για τις συνεχείς αυξήσεις των φόρων:
«Μέσα στο 2010 είχαμε να αντιμετωπίσουμε για πρώτη φορά, ούτε μία, ούτε δύο, αλλά τρεις αυξήσεις φορολογίας τσιγάρων, και δύο αυξήσεις του ΦΠΑ. Φτάσαμε στο σημείο το Δημόσιο να εισπράττει το 85-87% της λιανικής τιμής των τσιγάρων. Οι λιανικές τιμές ανέβηκαν αισθητά και αυτό οδήγησε, σε συνδυασμό και με τα μέτρα απαγόρευσης του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, σε μία δραματική πτώση της κατανάλωσης, η οποία τους τελευταίους μήνες ξεπερνά το 15%. Και θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη αν οι καπνοβιομηχανίες όλες, μαζί και η δική μας, δεν αποφάσιζαν να μην περάσουν όλη την αύξηση του φόρου στους καταναλωτές, αλλά να απορροφήσουν οι ίδιες ένα μεγάλο μέρος αυτών των αυξήσεων, μειώνοντας έτσι σημαντικά τα έσοδα ανά πακέτο τσιγάρων. Είδαμε τους λιανοπωλητές να αγωνιούν για το εισόδημά τους, αποτέλεσμα της μείωσης των εσόδων τους ανά πακέτο, λόγω των αυξήσεων της φορολογίας αλλά και εξ αιτίας της μείωσης της συνολικής κατανάλωσης».

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑΗ καπνοβιομηχανία «Καρέλια Α.Ε.» αύξησε το μερίδιό της στην ελληνική αγορά από 9,26% σε 9,46%, τόνισε ο κ. Καρέλιας:
«Μέσα στις αντίξοες αυτές συνθήκες, έπρεπε να χαράξουμε μία πολιτική τιμών, η οποία θα βοηθούσε στην διατήρηση των μεριδίων αγοράς μας, και θα έβαζε θεμέλια για την μελλοντική ανάπτυξη της εταιρείας στην ελληνική αγορά.
Και το καταφέραμε, αφού το μερίδιό μας παρουσίασε αύξηση από 9,26% σε 9,46.
Παράλληλα, έπρεπε να μην μείνουμε έξω από την σημαντική αύξηση πωλήσεων που παρουσίασαν τα προϊόντα καπνού για στριφτό τσιγάρο. Με σωστές ενέργειες καταφέραμε να έχουμε αύξηση πάνω από 100% αυξάνοντας παράλληλα και το ποσοστό αγοράς μας».

ΟΙ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΑΓΟΡΑΟ κ. Καρέλιας μίλησε για τις πωλήσεις στις αγορές του εξωτερικού:«Στις ξένες αγορές, η μισή πτώση οφείλεται σε καθαρά τεχνικούς λόγους και κυρίως στο γεγονός ότι για πρώτη φορά φέτος η εταιρεία μας δεν τροφοδότησε την βουλγαρική αγορά με τις ποσότητες που θα καταναλωθούν το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους. Βέβαια οι πωλήσεις αυτές δεν πάνε χαμένες, αφού θα πραγματοποιηθούν μέσα στο 1ο τρίμηνο του 2011. Επίσης κατά τον μήνα Σεπτέμβριο, λόγω της απεργίας των φορτηγών στην Ελλάδα, δεν κατέστη δυνατόν να τροφοδοτηθούν πολλές αγορές, κυρίως της Αφρικής, και ουσιαστικά χάθηκε ένας ολόκληρος μήνας. Όμως παρά την μείωση των συνολικών πωλήσεων, έχουμε να επιδείξουμε σημαντικές επιτυχίες.
Στην Βουλγαρία είμαστε πλέον η πρώτη ξένη καπνοβιομηχανία στην χώρα και η δεύτερη καπνοβιομηχανία μετά το παλιό βουλγαρικό μονοπώλιο. Παρά το γεγονός ότι η δραματική αύξηση της φορολογίας τσιγάρων οδήγησε σε πρωτόγνωρες αυξήσεις λιανικών τιμών, το ποσοστό αγοράς μας ανέβηκε στο 16,6%. Επίσης, συνεχίστηκε η ανοδική πορεία μας στην αγορά της Αλβανίας με αύξηση πωλήσεων 16%. Σε όλες τις αγορές της Ε.Ε. και της Δυτικής Ευρώπης που δραστηριοποιούμεθα, παρουσιάσαμε αύξηση πωλήσεων και μεριδίων αγοράς, κυρίως δε είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με την παρουσία μας στην Ισπανία και Πορτογαλία.
Στην αφορολόγητη αγορά της Τουρκίας και της Αιγύπτου ξεπεράσαμε τις δυσκολίες που παρουσιάστηκαν κατά τους πρώτους μήνες του έτους και πετύχαμε αύξηση πωλήσεων και μεριδίων, με παράλληλη κυκλοφορία νέων σημάτων.
Στις αγορές της Κεντρικής Ασίας αλλά και της Κίνας, παρά το γεγονός ότι οι πωλήσεις μας παραμένουν συγκριτικά χαμηλές, εν τούτοις, παρουσιάσαμε σημαντική άνοδο, ενώ τον Οκτώβριο υπογράψαμε συμφωνία για την είσοδό μας στην δύσκολη και πολύ απαιτητική αγορά της Ιαπωνίας μέσα στο 2011. Ικανοποιητική ήταν η πορεία του νέου σήματός μας Ome στις αγορές του εξωτερικού, ενώ το σήμα μας American Legend αναδεικνύεται σιγά-σιγά σε μία υπολογίσιμη περιφερειακή δύναμη στην κατηγορία των οικονομικών τσιγάρων σε αρκετές αγορές.
Παράλληλα και στις αγορές του εξωτερικού πετύχαμε αύξηση πωλήσεων του καπνού μας για στριφτό τσιγάρο που ξεπερνά το 300%.
Βέβαια τα πράγματα δεν ήταν παντού ρόδινα. Στην Ανατολική Ευρώπη, όπως όλες οι μεγάλες καπνοβιομηχανίες, έτσι και εμείς, υποστήκαμε μείωση πωλήσεων αφού, μετά από σημαντικές αυξήσεις φορολογίας, παρουσιάστηκε μεγάλη μείωση της νόμιμης κατανάλωσης και στροφή των καταναλωτών σε φθηνότερα ντόπια παραγόμενα σήματα. Μείωση πωλήσεων είχαμε και στις αγορές της Δ. Αφρικής».

ΔΥΣΚΟΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ 2011Το 2011 θα είναι μια δύσκολη χρονιά πρόβλεψε ο κ. Καρέλιας:«Θα ήθελα τώρα να πω λίγα λόγια για το 2011. Η χρονιά θα είναι πολύ δύσκολη. Στην Ελλάδα, μπορεί η κυβέρνηση να πήρε την απόφαση να μειώσει λίγο τη φορολογία στα τσιγάρα, προκειμένου να δώσει μία μικρή ανάσα στην αγορά, το γεγονός όμως ότι το Δημόσιο έχει σαν στόχο την περαιτέρω μείωση του δημοσίου ελλείμματος και το γεγονός ότι το μνημόνιο προβλέπει αυξημένα έσοδα από τα τσιγάρα δεν μας επιτρέπει ούτε ένα λεπτό εφησυχασμού. Παράλληλα, ο ανταγωνισμός θα ενταθεί, αφού τα ξένα σήματα θα απολαμβάνουν, μετά την μείωση της φορολογίας, αυξημένη κερδοφορία. Στις διεθνείς μας αγορές, πολλές χώρες έχουν ήδη ανακοινώσει αυξήσεις φορολογίας καπνικών προϊόντων από τις αρχές του νέου έτους. Είναι πάρα πολύ πιθανό να δούμε μειώσεις της κατανάλωσης σε πολλές χώρες, συνοδευόμενες από μείωση εσόδων, προκειμένου να διατηρήσουμε τα μερίδιά μας. Οι προμηθευτές μας θα θελήσουν να πετύχουν αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών, κάτι που δεν κατάφεραν μέσα στο 2010.
Μας απασχολεί πολύ η μείωση του όγκου πωλήσεων. Δεν είναι μόνον ότι στερεί έσοδα από την εταιρεία, στερεί και οικονομίες κλίμακος και αν συνεχιστεί, θα προκαλέσει και αύξηση του κόστους. Επίσης αναμένονται και αλλαγές στις συσκευασίες μας, καθώς η Ε.Ε. προσπαθεί να διευρύνει την χρήση αποκρουστικών φωτογραφιών στις προειδοποιήσεις των πακέτων, ενώ έχουν δρομολογηθεί και νέες αλλαγές στις προδιαγραφές των τσιγάρων.
Σε γενικές γραμμές, ζούμε σε ένα πολύ αβέβαιο περιβάλλον, το οποίο θα γίνει ακόμη πιο αβέβαιο. Στη χώρα μας η οικονομική κρίση αναμένεται να κορυφωθεί μέσα στο 2011 και αυτό θα έχει απρόβλεπτα αποτελέσματα. Για πρώτη φορά βλέπετε ότι είμαι ιδιαίτερα φειδωλός όσον αφορά τα σχέδια μας για το 2011, διότι ακριβώς είναι τέτοια η αβεβαιότητα και τόσο ευμετάβλητα τα πάντα, που δεν θα ήθελα να διακινδυνεύσω οποιαδήποτε πρόβλεψη. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι το επενδυτικό μας πρόγραμμα θα συνεχιστεί.
Η διαρκής ανανέωση του μηχανολογικού μας εξοπλισμού είναι ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους που μας έφεραν σε αυτή την αξιοζήλευτη θέση. Χρειάζεται, πάνω από όλα, αλλά και από όλους μας ανεξαιρέτως, σύνεση, χρειάζεται περισυλλογή, υπευθυνότητα περισσότερο από ποτέ άλλοτε, σκληρή δουλειά, δημιουργικότητα και φαντασία. Χρειάζεται ευελιξία ώστε να μπορούμε γρήγορα και με όσο το δυνατόν λιγότερες ζημιές να προσαρμοζόμαστε στο περιβάλλον στο οποίο ζούμε. Η Καπνοβιομηχανία Καρέλια διαθέτει μία αξιοζήλευτη οικονομική ευρωστία και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, ώστε αυτή να διατηρηθεί. Θα δοθεί μεγάλη μάχη σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου να υπερασπίσουμε τα συμφέροντα της εταιρείας και το μέλλον των εργαζομένων της».

Παροχές στους εργαζόμενους ύψους 1.300.000 ευρώ
Ο διευθύνων σύμβουλος Ανδρέας Καρέλιας ανακοίνωσε παροχές προς τους εργαζόμενους ύψους 1,3 εκ. ευρώ. Συγκεκριμένα, ο κ. Καρέλιας είπε:
«Οι οικειοθελείς παροχές που παραδοσιακά ανακοινώνω αυτήν την ημέρα, είναι προσαρμοσμένες σε αυτά τα δεδομένα.
1. Το επίδομα γαλοπούλας θα είναι φέτος 140€ για κάθε εργαζόμενο στην εταιρεία.
2. Το επίδομα παρουσίας θα είναι φέτος 650€. Θυμίζω ότι αυτό το δικαιούνται όσοι δεν έλειψαν ούτε μία μέρα από την εργασία τους. Πέρσι το έλαβαν 337 εργαζόμενοι. Ελπίζω φέτος το ποσοστό να είναι μεγαλύτερο.
3. Ο κάθε λαχνός της σημερινής γιορτής θα είναι και φέτος 600€.
4. Ο κάθε εργαζόμενος, που έχει παιδιά που σπουδάζουν σε κρατικό πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ, θα λάβει έκτακτη οικονομική ενίσχυση 900€.
5. Οι εργαζόμενοι, των οποίων τα παιδιά τους πέτυχαν στις παραπάνω σχολές μέσα στο 2010, θα λάβουν επιπλέον ενίσχυση 350€.
6. Παράλληλα, η εταιρεία θα κάνει δώρο έναν υπερσύγχρονο φορητό υπολογιστή σε κάθε παιδί που πέτυχε την εισαγωγή του σε μία από τις παραπάνω σχολές μέσα στο 2010.
7. Εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές πάνω από 1.700€, θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση 500€.
8. Εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές μεταξύ 1.200€ και 1.699€, θα λάβουν ενίσχυση 950€. Όσοι από αυτούς όμως έχουν από 3 ανήλικα παιδιά και πάνω, θα λάβουν επιπλέον 400€.
9. Εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές έως 1.200€, θα λάβουν 1.700€. Όσοι ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία και έχουν από 2 ανήλικα παιδιά και πάνω, θα λάβουν επιπλέον 350€ για κάθε ανήλικο παιδί. Όπως πάντα, τα παραπάνω ποσά θα δοθούν καθαρά, και οι συνολικές αυτές παροχές αγγίζουν τα 1.300.000 ευρώ».

Στη λαχειοφόρο κέρδισαν από 600 ευρώ οι εργαζόμενοι:
Γιώργος Θεοδωρακόπουλος, Όλγα Ιακώβου, Νίκος Λουμάκης, Παναγιώτης Κουκούτσης, Θανάσης Τσαναδάμης, Χρήστος Μιχαλόπουλος, Νικήτας Νικολόπουλος, Παναγιώτης Δρακοπαναγιωτάκης, Αγγελική Μερκούρη, Χαρίκλεια Καπετανάκη, Αικατερίνη Μπουραντά, Παναγιώτης Φωτεινάκης, Σταύρος Πουλής, Γιάννης Φιλόπουλος, Κώστας Σταθέας, Ηλίας Τσιφτσής, Δημήτρης Λαδάς, Ακριβή Σταματοπούλου, Γιώργος Αθανασόπουλος, Κώστας Φιλανδριανός, Δημήτρης Λαμπρόπουλος, Σωτήρης Κουκούτσης, Γεωργία Τσάμη, Παναγιώτα Μπάκα, Ηλίας Καραμπάγιας, Βασιλική Αναστασοπούλου, Βασίλης Καστριτσέας, Ελένη Ναθαναήλ, Μαρία Δημοπούλου, Γιώργος Μπαλίκος, Γιώργος Αναστασάκης, Λάμπρος Βλιώρας, Γιώργος Κωνσταντέλος, Γιάννης Σιούτης, Βασίλης Γερμανός, Βασίλης Παπαδόπουλος, Διονύσης Πενταφούντας και Κώστας Μαλλούς.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΡΕΛΙΑ ΝΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΓΙΝΗΣ

«Δεν φοβόμαστε κανέναν ανταγωνιστή»

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων Καπνοβιομηχανίας Καρέλια Νίκος Παραγγίνης δήλωσε ότι η επιχείρηση αποτελεί μια φωτεινή εξαίρεση στο γκρίζο τοπίο της οικονομικής κρίσης.
«Όταν θέλουμε, εργαζόμαστε με συνέπεια και δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα από κανέναν ανταγωνιστή», τόνισε ο κ. Παραγγίνης.
Αναλυτικά, η ομιλία του κ. Παραγγίνη:
«Μαζευτήκαμε σήμερα εδώ σαν μια μεγάλη οικογένεια, για να γιορτάσουμε τον ερχομό του καινούργιου χρόνου, κάνοντας και τον απολογισμό του χρόνου που φεύγει σε λίγες ώρες. Η κατάσταση που ζήσαμε τον τελευταίο χρόνο είναι κάτι πρωτόγνωρο για μας τους νεότερους.
Μια κατάσταση που την έχουμε ζήσει, μόνο στις διηγήσεις των πατεράδων μας και των παππούδων μας, που έζησαν την περίοδο της γερμανικής κατοχής. Δυστυχώς, οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, δεν στάθηκαν στο ύψος της αποστολής τους, που είναι η συνετή διοίκηση της χώρας μας, αλλά με επιπόλαιους χειρισμούς, για να μην δώσω κάποιο βαρύτερο χαρακτηρισμό, οδήγησαν την οικονομία της χώρας μας στο βάραθρο. Χωρίς καμιά διαδικασία στο να εισπράττονται τα νόμιμα έσοδα από τους πολίτες, οι κυβερνήσεις επιδίδονταν σε μια αλόγιστη σπατάλη, καλύπτοντας τα ελλείμματα με δανεισμό.
Με συνέπεια, να διαπιστώσουμε μια ωραία πρωία, ότι χρωστάμε ένα τεράστιο ποσό, σε ξένους δανειστές. Πληγώνει τον λαό μας, τον πληγώνει στο φιλότιμό του, να βλέπει την πατρίδα μας να γυρίζει επαίτης σε διεθνείς κεφαλαιούχους, για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.
Και όπως λέει και ο εθνικός μας ποιητής: «Δεν είν’ εύκολες οι θύρες, όταν η χρεία τες κουρταλεί».
Φθάσαμε στο σημείο, η κυβέρνηση της πατρίδας μας, να είναι εκτελεστής των εντολών, των αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΔΝΤ.
Κι αν οι πατεράδες μας έβλεπαν τον σιδερόφρακτο κατακτητή στην κατοχή, και τον πολεμούσαν, γράφοντας την εποποιία της Εθνικής Αντίστασης, σήμερα ο εχθρός είναι αόρατος. Είναι απλά «οι αγορές».
Αποτέλεσμα, να έχει αλλάξει η ψυχολογία του Ελληνα. Ο αισιόδοξος και ανοιχτόκαρδος λαός μας, έχει βυθισθεί σε μια βαθιά κατήφεια, αντιμετωπίζοντας με δυσκολία τις καθημερινές ανάγκες και έχοντας τεράστια ανασφάλεια για το αύριο, το δικό του και των παιδιών του.
Σε αυτό το κλίμα, ο ερχομός του νέου χρόνου, μας βρίσκει πολύ προβληματισμένους και ανήσυχους.
Όσα έγιναν τον χρόνο που φεύγει και όσα ακούγονται για αυτόν που έρχεται, μας γεμίζουν με αναπάντητα ερωτηματικά.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Εμείς εδώ στον χώρο που εργαζόμαστε, ζούμε μια φωτεινή εξαίρεση
. Η εταιρεία μας, με συνετή διοίκηση, με μακροχρόνιο προγραμματισμό, με εξωστρέφεια, αλλά και την συνεχή προσπάθεια όλων των εργαζομένων, συνεχίζει την πολύ καλή πορεία της. Οι πωλήσεις μας παραμένουν σε αξιοζήλευτα επίπεδα και τα κέρδη είναι σημαντικά. Αυτό αποδεικνύει ότι, όταν θέλουμε, εργαζόμαστε με συνέπεια και δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα από κανένα ανταγωνιστή. Το παράδειγμα της εταιρείας μας αποτελεί μια εξαίρεση, στα όσα έγιναν στην χώρα μας, τα τελευταία χρόνια. Είμαστε σίγουροι ότι, τα όσα μέτρα, τα οποία καταστρατηγούν κατακτήσεις χρόνων, δεν θα χρειασθεί να εφαρμοσθούν από την εταιρεία μας, διατηρώντας έτσι και την κερδοφορία της επιχείρησης, αλλά και τις αμοιβές των εργαζομένων, στα επίπεδα που είναι σήμερα και ακόμα καλύτερα.
Πέρυσι από το ίδιο βήμα σας είχα ζητήσει να προσπαθήσουμε όλοι μαζί για να πετύχουμε δύο πράγματα. Μέγιστη αποδοτικότητα και υψηλή ποιότητα.
Πράγματι τα πήγαμε καλά συνάδελφοι. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αγγίξαμε την τελειότητα. Πρέπει λοιπόν, να καταβάλλουμε μεγαλύτερη προσπάθεια, για ελαχιστοποίηση του κόστους παραγωγής, μέσα από παραγωγικότερη και ποιοτικότερη εργασία για καλύτερα αποτελέσματα.
Ζητάμε από την διοίκηση να συνεχίσει να κυβερνά το σκάφος της εταιρείας μας με τις ίδιες αρχές και αξίες που μας έχουν κάνει να ξεχωρίζουμε μέχρι τώρα. Την διαβεβαιώνουμε ότι, όπως το έκαναν μέχρι τώρα, οι εργαζόμενοι θα είναι στο πλευρό της.
Αντλώντας δύναμη, από την αισιοδοξία της φυλής μας, εύχομαι στην διοίκηση της εταιρείας και σε όλους εσάς πάνω από όλα υγεία για τον καινούργιο χρόνο.
Με δύναμη για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες, κέφι για την ζωή, αλληλεγγύη στον συνάνθρωπο.
Η καινούργια χρονιά ας είναι το ξεκίνημα για μια αναγέννηση δική μας και της πατρίδας μας.
Αύριο είναι μια άλλη μέρα.
Καλή χρονιά και ευτυχισμένο το 2011»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου